TERASE I BALKONI U RETRO TRENDU

ARHITEKTURA
 

Komunalni propisi od pre nekoliko godina zabranjuju  sušenje veša na terasama okrenutim ulicama i trgovima i sankcionišu nepoštovanje ovih propisa sa nemalim novčanim kaznama . Pa kad je već tako, evo nekoliko saveta o kojima treba voditi računa prilikom ukrašavanja vanjskog prostora ukoliko ih želite iskoristiti za sadnju bilja.

Biljke za terase i balkone oplemenjuju otvorene životne prostore svojim cevtovima zahvaljjući paleti boja, zelenim listovima, raznolikim oblicima i poneke zanosnim mirisima. Biljke za terase i balkone nude mnoštvo različitih vrsta i sorti koje ukrašavaju bilo koju vrstu spoljašnosti bez obzira na klimu i veličinu.

Kako bi životni prostor na otvorenom bio što atraktivnioji, stručnjaci predlažu  aktuelne trendove za uređenje terase, nameštaj i dekorativne materijale. Iako su pre par godina vintaž nameštaj i boje bio nezamisliv, 2019. godina protekla je u znaku retro boja i stila. Način ukrašavanja otvorenih prostora,  kao u svim granama mode se menjaju, pa tako ove godine retro moda može potpuno nestati iz trenda.

U svakom slućaju stručnjaci savetuju da se prilikom uređenja vanskog prostora  prvo treba odlučiti o temi,a shodno tome i materijalima, odnosno nameštaju koji nameravate koristiti, kao i to da li prostor uređujete za leto ili zimsko vreme.

Dalje, ono o čemu bi trebalo voditi računa su  vrste bilja koje sadite. Kako bi biljke imale izdašne cvetove i zdravo lišće, važno je uzeti u obzir potrebe svake vrste bilja u pogledu sunčeve svetlosti i klime, a u zavisnosti od položaja vaše terase.

Sadnja biljaka za trase i balkone najbolja je u jesen za otporne sorte i u proleće za one koje ne podnose hladnoću. Terase i balkoni mogu se učiniti šarmatnim i toplim  stavljanjem drveća u velike saksije, a mogu se zasaditi i palme, stim što se mora voditi računa o vlažnosti vazduha .U tom slućaju imaćete Mediteran na terasi.